Skopleie | Lille Vinkel Sko

Skopleie

Jevnlig bruk av skokrem og impregnering gjør skoene mer holdbare. Dersom det er en lærkant mellom sålen og overlæret er det viktig å behandle denne også. Dette gjelder også skinn som er felt inn på hælen.

Generelt: La aldri skoene stå til tørk på varmekabler, på/ved en ovn eller liknende. Dette vil føre til at skinnet etter hvert sprekker og kan miste fargen. 
Slik behandling av skoene gir ingen reklamasjonsrett, så la skoene tørke naturlig.

Glatt skinn: Fjern flekker med en ren, fuktet klut eller børste. For å beholde skinnets originale farge bruker du nøytral skokrem. Vil du friske opp fargen benytter du en farget skokrem. Sko som skal brukes ute i fuktig vær bør impregneres med lærbalsam. Skokremen/impregneringen påføres med en klut eller børste. Det er ikke noe i veien for å gjøre dette flere ganger i måneden dersom skoene brukes ofte! Du kan også benytte sprayimpregnering på glatt skinn, men denne virker kun impregnerende, ikke pleiende. Vær oppmerksom på at enkelte skinntyper kan kreve ekstra skånsomme skopleiemidler. For en blank finish kan du polere med en nylonstrømpe etter å ha pusset skoene.

Semsket skinn og nubuck: Fjern flekker med en litt hardere spesialbørste. Du bruker gummibørste eller metallbørste avhengig av hvor fint/grovt skinnet er. Det finnes også en egen type sjampo for å rengjøre slikt skinn. Etter rengjøring sprayer du med impregningsspray for å beskytte mot fukt og skitt. Ved ønske om å friske opp eller opprettholde fargen, benytter du en egen flytende skokrem eller spray for semsket skinn.

Lakkskinn bør ikke impregneres da lakken i seg selv allerede er ferdigbehandlet og en ytterligere impregnering bare skulle ødelegge denne yte. Rengjør istedenfor skoene med en klut og lunket vann, puss de deretter blanke med en klut av bomull. Ved behov kan du også behandle sålekanten med en vokskrem for å gi den litt ekstra glans. 

Stoffsko kan rengjøres forsiktig med en egnet flekkfjerner. Vask i vaskemaskin på eget ansvar.

OBS! Sko med gummisåle skal ikke impregneres med spray som inneholder silikon! Da risikerer du at sålen blir gul. Skulle dette skje, så er ikke dette en reklamasjonsgrunn. 
Vi selger sprayimprgering ifra Woly, - denne er silikonfri. https://lillevinkelsko.no/skopleie/woly/protector-3x3

Velger du sko med lærsåle, som er en mer eksklusiv såletype - bør du være litt ekstra påpasselig med pleie. Lærsåler slites raskere,- og spesielt i vått vær. Dersom du skal bruke skoene mye ute, kan det derfor lønne seg å få en skomaker til å legge på en gummisåle etter en stund. Om du ikke ønsker å legge en gummisåle utenpå lærsålen, finnes det egne pleieprodukter spesielt egnet for lærsåler.
Husk også å sette inn kanten av lærsålen med skokrem/impregnering, hvis ikke risikerer du at den sprekker etter noe tids bruk.

Gummistøvler må også behandles for ikke å tørke ut. Vi har flere produkter som smører og renser gummi. Gummi er faktisk en ferskvare og vil tørke ut etter en tid. Husk å lagre gummistøvler mørkt da sollys også tørker ut gummi. Gummi vil også avgi et hvitt belegg som må renses med jevne mellomrom. Dette hvite belegget trer igjennom gummien, men det er ikke noe galt med gummistøvlene av den grunn. Det hvite belegget kalles "blooming", og kommer rett og slett fordi det er brukt mye rågummi i produksjonen av støvlene. For å få bort dette, plei støvlene dine med rens, og masser gummien inn med en myk klut. Sett ikke gummistøvler på varmekabler.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har ytterligere spørsmål om skopleie!

 

Laget av Ny Media AS | Design Hanna V. Rosenlund
Webmaster Marie Bævre